[...] metaboliczny. Zgadza się, bieganie jako takie, wcale nie jest zdrową aktywnością sportową. Człowiek toleruje pewne ściśle określone przeciążenia. Naukowcy obliczyli, jak dużo mogą znieść mięśnie, więzadła, ścięgna, kości i stawy. Bieganie jest jedną z najbardziej obciążających układ ruchu aktywności. Im częściej biegasz i z im z wyższą [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż makaron lub biały ryż. Połączenie tych dwóch składników pozwala nam szybciej poczuć, że zaspokoiliśmy głód. [...]
[...] sytości Jednakże na ile indeks glikemiczny może mieć przełożenie na naszą dietę, stan naszej sylwetki oraz zdrowia? Poza indeksem glikemicznym istnieje również inny system, dużo mniej powszechny, któremu jednak zaufało mnóstwo osób stosujących dietę i czerpią z tego spore korzyści. Zarówno pod względem efektów w zmianie sylwetki, jak i poprawie [...]
[...] paczka ryżu wywołuje w nich uczucie frustracji, a nawet niechęć do treningów - "bo bez diety trening nie ma sensu". Na ratunek wtedy przychodzi gainer. Wypicie kalorii jest dużo łatwiejsze niż konsumowanie posiłków stałych. Nawet forma zblendowanej kaszy czy ryżu nadal pozostaje gęsta i mocno zapychająca, co nie zawsze stanowi alternatywę dla [...]
Suplementacja aminokwasami rozgałęzionymi BCAA jest dość popularna. Na forum często obserwujemy, jak osoby kompletujące zestawy suplementów pod swój cel treningowy stosują aminokwasy, niezależnie od tego, czy chcą przybrać na masie mięśniowej, czy zająć się redukcją tłuszczu. Co sprawia, że produkt tego typu jest popularny, pomimo tego, że nie [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]
[...] komórki jest zmniejszony z powodu upośledzenia funkcji transportera GLUT-4, a w konsekwencji produkcja glikogenu jest zmniejszona (w okresie bezruchu mięśnie nie zużywają dużo glukozy). Brak transportu glukozy powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi, co jest bardzo poważnym zagrożeniem (cukier w nadmiarze jest w stanie zniszczyć wszystkie [...]
Przyglądając się planom suplementacyjnym sportowców, zauważyć można, że najczęściej korzystają oni z aminokwasów rozgałęzionych. Jest to jedna z metod, która ma na celu wspomóc wysiłek osób trenujących, co przekłada się bezpośrednio na uzyskane wyniki. Ciężki wysiłek siłowy powoduje, że nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
[...] Podsumowanie Jeśli więc zastanawiasz się, co może mieć wspólnego stężenie glukozy we krwi, z funkcjonowaniem układu odpornościowego to okazuje się, że bardzo dużo! Ponadto warto pamiętać, iż podstawowe badania krwi mogą posłużyć do oszacowania szansy na przeżycie danej osoby, biorąc pod uwagę następne 15-20 lat życia (oczywiście, [...]
Redukcja masy ciała jest procesem, który zawsze wiąże się z utratą mięśni oraz rozmaitymi zmianami w profilu hormonalnym. Gdyby nie wiązały się z nią koszty, nie istniałoby błędne koło: zwiększanie masy ciała - redukcja. Co się dzieje, gdy zwiększamy masę ciała? Z reguły ten proces wiąże się z odkładaniem tkanki tłuszczowej, nie istnieją czyste [...]
[...] jak duża jest ciemna liczba osób, które nigdy nie były diagnozowane pod kątem występowania określonej choroby, zespołu, zaburzenia. Co ma wspólnego maltitol z NAFLD? Bardzo dużo! Naukowcy zbadali skuteczność maltitolu w leczeniu stłuszczenia wątroby u myszy wywołanego dietą wysokotłuszczową. Przyjmowanie 5,0% maltitolu przez 8 tygodni znacząco [...]
W dobie Internetu problemem nie jest ilość, ale jakość informacji. W swoich opracowaniach zawieram dane pochodzące z renomowanych źródeł, książek, badań naukowych, czasopism, baz danych. Staram się kilkukrotnie weryfikować każdą informację, w odrębnych miejscach. Niestety, autorzy filmów, tekstów czy nawet popularnych książek nie zadają sobie tyle [...]
Od kiedy pamiętam, w Internecie demonizuje się wszystkie makroskładniki żywieniowe. O białku mówi się, że obciąża i niszczy nerki, co nie jest prawdą. O węglowodanach krążą opowieści, że są szkodliwe dla zdrowia, sylwetki, że powodują cukrzycę typu 2 i zespół metaboliczny. O tłuszczach (szczególnie nasyconych) mówiono, że powodują miażdżycę, [...]
[...] SAA na rynku, bo … nie rozumiesz, iż farmakologia jest tylko katalizatorem, nadal konieczna jest wytężona praca w kuchni oraz na treningu. Ludzie, którzy mają za dużo tłuszczu Tak, zdaję sobie sprawę, iż ludzie wierzą np. że aromatyzujące SAA (np. anapolon, testosteron, metanabol) przyczyniają się do zatłuszczania ciała, a pochodne [...]
[...] metabolicznego – badanie mające na celu określenie uczuleń na pewne składniki pokarmowe. Jest ono bardzo ważne przy układaniu diety, ponieważ daje nam możliwość ułożenia dużo przyjemniejszej i zdrowej diety. Na przykład przy uczuleniu na pomidory w ustalaniu diety należy pozyskać inne źródła beta-karotenu, takie jak marchew. OB/Odczyn [...]
Trening aerobowy może być niekorzystny w okresie budowania masy. Dzieje się tak poprzez różne mechanizmy. Przede wszystkim dłuższa aktywność aerobowa optymalizuje mięśnie i układ nerwowy do pracy o niskiej intensywności, długotrwałej. Stanowi to przeciwieństwo tego, co robisz na co dzień. Uczysz organizm korzystania z tłuszczów jako „paliwa”, a [...]
[...] ilość energii, która została dostarczona wcześniej, przez cały dzień. W określonych przypadkach unikanie posiłku przynosi więcej szkód niż pożytku (np. u zawodnika, który ma dużo mięśni, ale mało tkanki tłuszczowej, i przed chwilą skończył ciężki trening siłowy lub interwałowy). Dla pewnej grupy pacjentów (np. stosujących insulinę) konieczne jest [...]